Friss topikok

Utolsó kommentek

A Momentán Társulat blogja

A Momentán Társulat tagjai: Boldoghy Borbála, Bódy Gergely, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Simonyi Balázs, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi éééés a zongoránál: Pirisi Laci.

Linkblog

Egy klasszis, aki soha...

2008.07.31. 11:35 Simonyi Balázs

Csak az EB-kapcsán eszembe jutott ma "A" csatár Gary Lineker (1960), és gondoltam, írok róla egy posztot, ha már a többi Momentán-tag a "Windows 3.1 - felhasználói kézikönyvet" böngészi.

Szóval Lineker! Szerénység, alázat a pályán. Fairplay-játékstílus, alatomosság- és alibimentes focika. Soha nem reklamált. Ha az ellenfél vesztett, első dolga nem az önünneplés, hanem a vigasztalás volt. Egy igazi példakép: ha a Fradiban a '90-es évek elején nem kapus lettem volna, akkor őt bálványoznám. Így maradt nekem Goycoechea, az argentín cserekapus. Olvassátok végig, mert ott van a lényeg.

Az Evertonban töltött csúcsidőszakában az 1985-86-os szezonban 52 mérkőzésen 38 gólt szerzett, után a Barcelonában 41 meccsen 21 gólt szerzett, majd a Tottenham Hotspurba ment: 105 meccs, 67 gól.

1986-ban az év angol labdarúgója, 1991-ben az év játékosa. 2 világbajnokság 12 meccse alatt 10 gólt lőtt. Bocs.

Legemlékezetesebb meccsei és góljai: az 1986-os vb angol-argentín (1:2) elődöntő (itt volt Maradona döbbenetes félpályás szólója, "istenkeze"-gólja), majd a 1990-es olasz vébén az angol-kamerun (3:2) meccs (a 40éves Roger Milla és az afrikai oroszlánok a hosszabbításig gyűrték a briteket), majd pikáns német-angol (1:1) elődöntő, ahol csak tizenegyesekkel ment tovább a Nationalelf. Lineker ott is vágott egy gólt, válaszul a németek szerencsés megpattanós szabadrúgásgóljára. (Knézy: "a labda megpattan a kilépő Parkeren és Shilton tehetetlen..." - fejből írom, tízévesen az összes meccset felvettem és a legtöbb közvetítést megtanultam. Egy sörért elmondom a Kolumbia-Németország meccs legjobb pillanatait Knézy szavaival)

Ez egy baromi jó pillanat: Lineker a könnyező angol fenegyereket, Paul "Gazza" Gascoigne-t vigasztalja és jelzi, hogy nincs jól (Gazza sárgát kapott egy durvaságért, ami azt jelentette, hogy nem játszhat a következő meccsen, amiről azt hitte, a döntő lesz. Hát nem jutottak be.) https://www.youtube.com/watch?v=rxGGsCa7tAA&feature=related

De miért ez a sok semmirevaló statisztika és köldöknéző fociduma? Mert Lineker az a tiszta, becsületes és (manapság, a modern foci idején már ez furcsa) mindezek ellenére eredményes angol focista (csatár), aki soha nem kapott sárga és piros lapot. Ki mondhatja el ezt magáról?

Csakis ő, ez a szimpatikus angol úr. Gary Lineker.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://momentan.blog.hu/api/trackback/id/tr22594125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cukorpotlo · http://cukorpotlo.blogol.hu/ 2008.08.11. 15:37:43

kíváncsi vagyok, egyszer mutasd meg ezt a csodálatos memóriádat. fizetek egy guinnesst (vagy más sört, de magamból indulok ki),
:D

Éden 2009.09.09. 19:12:57

16 évesen néztem végig az 1990-es VB-t. Azóta is Lineker a kedvencem :)
süti beállítások módosítása