Friss topikok

Utolsó kommentek

A Momentán Társulat blogja

A Momentán Társulat tagjai: Boldoghy Borbála, Bódy Gergely, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Simonyi Balázs, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi éééés a zongoránál: Pirisi Laci.

Linkblog

Impró itt ott - Ütközet

2009.09.16. 12:16 Kiskovács Attila

Szinte hihetetlen, hogy 7 éve kezdtük, 7 éve építjük a Momentánt: fizikailag: hely, magunkat: csaptat, a teljesítményünket: négyszázix előadás összesen (KEX és TEÁVAL együtt). "Van már közönségünk, helyünk is van..." (hogy intellektuális utalás is legyen benne, azoknak, akik a mélységet hiányolják a műfajban, vagy akik Kosztolányiból érettségiztek). Mélysége nincs dimenziói vannak (szerintem). Lehet nagyon rossz és ciki, s lehet szellemes, lebilincselő - persze minden szubjektív. Mi lehet a mérce? Hiszen a legolcsóbb és legközhelyesebb poén, is bármikor arathat tetszést. Sőt az is, ha valaki tojik a többiekre, saját magát ünnepelve ripacskodik (= gesztusokkal szélhámoskodik - ez a Tabu nevű kártyás játékban volt a "ripacs" meghatározása)

A mi mércénk, hogy ott, abban a pillanatban mit építettem a többiekkel - a semmiből. Hogy mennyire sikerült magunkat meglepni. (mert azt sokkal nehezebb, mint a közönséget: azon egyszerű ok miatt, hogy mi már 3-400szor voltunk sajátmagunk közönsége.) A mi értékelésünk elég gyakran eltér a közönségétől..!


 Ha imprózunk, meg kell küzdeni az olcsóvá válás spiráljával. Én féltem az impró-meccs formától: világszerte népszerű műfaj, hatalmas közönségei vannak, nemzetközi versenyeket rendeznek belőle, és mivel valami miatt a publikum megfőzhető az extremitással, a tabuk döntögetésével, tele van tökömböki, pornó (mert az "durva") , "gesztusokkal szélhámoskodó" poénokkal, Jim Carryt meghazudtoló mimika-nonpluszultrákkal (megjegyzem, én nagyon nem szeretem J.C-t - úgyhogy ha valaki igen, annak bocsánat, és gondoljon arra, hogy valaki betépve pincsikutyát játszik, ugat, jobb szemét meregeti, ballal hunyorog, s mindeközben karatézik) - "kimegyek és csinálok valami nagggyon durvát!" s a közönség hálás lesz! Viszont van benne egy olyan tét, ami egy idő után hiányzik a RögvEstekből. (Oda frissítjük a játékokat.., a zene és az ének felnyomja az adrenalinszintet,  mindig mást játszunk, de olykor már nagyon komfortos).

15-én (Impró Ütközet)  jót játszottunk: működött a versenyszellem, fent volt az adrenalin, óhatatlanul sokszor harsányabbak voltunk, viszont sokszor pontosabbak. Azt, hogy mennyire volt a közönségnek jó Momentán élmény, azt ítéljék meg maguk, viszont nagyon örülök, hogy belementünk ebbe a formába, és úgy érzem, szükségünk van rá. Igyekszem leírni még párszor a kihívás szót a többiek kedvéért, mert a kihívás jó, és kell nekünk. Kihívás. Ki hívás. Ki hív, ás!

7 éve van Momentán, előttünk volt a Scallabush angolul, utánunk jött a Beugró (ekkor pontosan a 204. RögvEst-nél tartottunk), egyre többen ismerik a Whose line is anyway című angol és amerikai tv-show sorozatot, így sokakhoz eljutott a műfaj, sokan szeretik . E négy említett produkció más (a pszichoszínház és a playback, bár impró, teljesen más kalap). Ám már van merítés. Egy idő után azt is megítélheti mindenki, melyik milyen, s nem újszerűségében hanem impró-teljesítményben, nem klasszikus színházhoz mérve (ahol is "könnyű") - lsd. nem kaptunk támogatást), hanem imprószínházhoz mérve. Mert létezik. 2009-ben Magyarországon már láthatóan létezik - s egyre intenzívebben. 

Láttam Amsterdamban Boom Chicago-t, Londonban Comedy Store Players -t.

Mindkettő nagyon profi imprócsapat. Sokkal több geget és sokkal kevesebb szituációt játszanak, mint mi. Nagyon amerikai a Boom, klasszikus vicceket is színpadra állítanak az impró mellett a show keretében, és sokkal inkább show, mint a miénk, hangosabb, olcsóbb, közben a (nemzetközi!) közönség eszik-iszik, s már azon is jókat nevet, ha a játszók 2 parókát, és két szemüveget magukra vesznek (alapvetően 6x annyi kelléket használnak, mint mi).  De profin improvizálnak. A Comedy Store Players is erősebb ecsetvonásokkal fest. Verbális viadalokat látunk nagyrészt. Az egyik játszójuk tolókocsis volt - s ez már kenetes, meg üveghegyes - de ő volt a legszellemesebb. 

Tehát van paletta, sok színnel az impróból is. Szerintem néhány év, és a magyar paletta is érzékelhető lesz, és egyre többen helyezik el rajta a Momentánt itt vagy ott. S esetleg magukat a Momentán köré - hiszen nálunk ki is lehet próbálni (csoportok, workshopok) , lehet csak nézni (jelenleg 5 fajta impróelőadás) , bele lehet szólni (interaktív - aktív nézőknek) - de annyi biztos, - mint egy nézőnk mondta - "aki a Beugrót szereti, annak a Momentánt látni kell!" és ez így jó...

1 komment

Címkék: játék rólunk kultúra gondolat színház élmény társulat improvizáció impró tőlünk társulati imprótársulatok

A bejegyzés trackback címe:

https://momentan.blog.hu/api/trackback/id/tr651386027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cathy887 2009.09.22. 23:43:29

ez a múlt adja magát;) további sok sikert nektek!
süti beállítások módosítása