Friss topikok

Utolsó kommentek

A Momentán Társulat blogja

A Momentán Társulat tagjai: Boldoghy Borbála, Bódy Gergely, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Simonyi Balázs, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi éééés a zongoránál: Pirisi Laci.

Linkblog

könyvesbolti élmények

2008.03.25. 13:56 BarnaRancs

 

Hirtelen támadt másfél órás űrt a városban kíváncsiságból az Alexandra palotában töltöm a Nyugatinál.  Szép az egész, nagynak tűnik, kellemes a kávézó, de a kínálat…nem túl széles, és az is, ami van…elkeserítő, tükrözi ennek az országnak (de inkább mondom: világnak) a szellemi állapotát.

Az a polc, hogy "Világirodalom", kábé akkora mint egy valamirevaló nyugati könyváruház kertészettel foglalkozó részlege. Az már nem a bolt hibája, de tény, hogy ha elfogy egy könyv Magyarországon, azt egyszerűen nem nyomják újra, meg kell várni egy következő kiadást pár év(tized) múlva. Míg Nyugaton ez úgy működik, mint egy Tesco -  ha elfogy a a bábolnai paprikás májpástétom, gyártanak és szállítanak még (tehát ha Kundera Tréfája mondjuk elfogy, ott marad a helye a polcon egészen a következő hétig, amikor is hozzák a frisset).  Ami itthon érdeklődésre és kereskedelmi gondoskodásra tarthat számot, tehát amit kiemelten kezelnek külön polcokon és részlegeken, az kizárólag 3 csoportra osztható: tévéből ismert hírességek, halál és/vagy ezoterika, romantika és/vagy szex.

Első és harmadik kategória egyik gyönyörű elegye Havas Henrik könyve Kelemen Annáról. Minden harmadik oldalon van kb. szöveg, hogy jó vastag legyen, de az is minek…az egész minek…

Baginak már 3 regénye van. Csak remélhetem, hogy 30 év múlva már magam sem emlékszem, kik ezek (a realistább forgatókönyv szerint ők lesznek A klasszikusok).

A történelem polc kezd kizárólag Hitlerre, illetve véres/botrányos történelmi epizódokra koncentrálódni, mint Diana halála vagy a terrorista iszlám.

Vannak aztán a sztárajánlók, mindjárt az első helyen a hiteles és szakmailag kikezdhetetlen Frei Tamás. Külön polca van, kedvenc könyvekkel. Aztán a sztárutazók. A Heti Hetes szintén hiteles sörhasai ölelkeznek Mauriciusz szigetén, útikönyv.

Végül egy marketing gyöngyszem: valami ponyván egy piros szalag: "A Da Vinci kód kiadójának ajánlatával…" Hát könyörgöm, mennyire hiteles az, ha a kiadó ajánl?

A kultúra a könyvesboltokból is kiszorulóban van...

Szólj hozzá!

Címkék: könyv kultúra élmény

A bejegyzés trackback címe:

https://momentan.blog.hu/api/trackback/id/tr91395935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása